• StoringDiagnoseintro

  Storing & Diagnose

  U heeft vast wel eens gehoord; Mijn auto staat bij de garage met een storing. Maar wat is nu eigenlijk een storing? Een brandend storing lampje, de motor die niet meer aanslaat of een comfort systeem dat niet meer juist functioneert.

De definitie van een storing is een afwijking die ontstaat die niet voorkomen had kunnen worden door het uitvoeren van het benodigde standaard onderhoud.

Hier komt  ook direct de moeilijkheidsgraad van storingen om de hoek kijken. Aangezien deze ook kunnen ontstaan terwijl de auto het juiste onderhoud heeft ondergaan, zijn het vaak geen standaard problemen. Hierdoor hebben reguliere garages soms moeite met het oplossen van dit soort problemen. Het komt daardoor dus voor dat er bij storingen veel onnodige reparaties worden uitgevoerd. omdat de kennis en informatie om deze problemen op te lossen vaak niet of niet voldoende voorhanden is. Door een juiste systematische aanpak van storingen is het mogelijk om een precieze diagnose te stellen en hierdoor te dure reparaties te voorkomen.
Maar wat is dan de juiste manier? De technicus heeft toch diagnose apparatuur die precies verteld wat er aan de hand is?
Voor het stellen van een juiste diagnose bij storingen is meer nodig dan diagnose apparatuur.

 Een goede diagnose is afhankelijk van een 3-tal factoren Als er van elke factor de juiste hoeveelheid input is dan kom je tot een goed eindresultaat.

 • 1 Diagnose apparatuur

  Doormiddel van het gebruik van de juiste diagnose apparatuur is het mogelijk het zelfdiagnose systeem van een auto uit te lezen. Dit is geen wonder apparaat omdat de diagnose apparatuur slechts geïnterpreteerde waardes van het elektronica systeem(stuurapparaat) kan uitlezen. Het is niet mogelijk om direct met 100% zekerheid vast te kunnen stellen of uitgelezen waardes daadwerkelijk juist zijn.   Meet apparatuur is misschien nog wel het belangrijkste gereedschap voor storingdiagnose. Hiermee bestaat de mogelijkheid alle input en output van een stuurapparaat te controleren en met een 100% zekerheid.
 • 2 Technische informatie

  Om tot een juiste diagnose te komen is het van groot belang dat er inzicht is van het systeem waar de storing zich bevindt. Welke draad op het stuurapparaat is van het component waar de storing zich bevind? Op welke pin zit deze aangesloten? Antwoord op dit soort vragen is noodzakelijk als een technicus een probleem wil opsporen.
 • 3 Systeem kennis

  De kennis van de technicus is van groot belang bij het zoeken naar een storing. Hoe werkt een ontstekingssysteem? Hoe werkt een hoge druk regeling van een brandstofsysteem? Dit soort kennis moet een technicus paraat hebben bij het oplossen van een storing.   Droogdiagnose is gespecialiseerd in het oplossen van storingen. Elk probleem wordt volgens bovenstaande filosofie benaderd. Als er aan een van de drie factoren iets ontbreekt zorgt droogdiagnose er altijd voor dat eerst het kennis niveau op peil is alvorens met een storing te beginnen.